logoFarmasi2
Saturday, 20 April 2024
11 Shawwal 1445

PENGANJURAN PROGRAM KUIZ ‘BEAT THE CANCER’

PENGANJURAN PROGRAM KUIZ ‘BEAT THE CANCER’

Program Kuiz BEAT THE CANCER’ adalah program berbentuk kuiz berkenaan isu kanser yang dijalankan pada 14 Ogos 2021; pukul 3.30- 3.45 petang. Program ini dianjurkan oleh Persatuan Pelajar Fakulti Farmasi UniSZA (PHARMSA). Antara objektif utama program ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan dan kefahaman tentang masalah kesihatan kanser serta memberi kesederan mengenai impak negatif isu ini. Selain itu, program ini juga bertujuan untuk membentuk moral dan nilai etika yang tinggi dalam kalangan pelajar. Program ini telah dikendalikan oleh ahli jawatankuasa PHARMSA dan disertai pelajar Tingkatan 4-5, Sekolah Menengah Kebangsaan Renek, Besut, Terengganu.

Program dimulakan dengan perkongsian pautan ‘Whatsapp group’ kepada para peserta. Maklumat- maklumat penting dikongsikan dari semasa ke semasa dalam ‘Whatsapp group’

tersebut. Pada 14 Ogos 2021 iaitu pada hari program, peserta mula menyertai kuiz pada pukul 3.10- 3.20 petang melalui pautan Quizziz yang telah dikongsikan. Kemudian, pada pukul 3.30 petang, program kuiz telah bermula dan berlangsung selama 15 minit. Program telah tamat pada pukul 3.45 petang dengan pengumuman pemenang kuiz. Borang maklum balas kemudian diedarkan kepada para peserta dalam bentuk ‘Google Form’.

Secara keseluruhannya, program ini telah berjalan dengan lancar di samping mencapai matlamat dan tujuan program. Di samping itu, sifat kerjasama dan nilai kepimpinan dapat diterapkan melalui program ini. Akhir kata, ribuan terima kasih diucapkan kepada Pejabat Timbalan Naib Censelor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), HEPA UniSZA untuk memberi kelulusan dan bersama-sama menjayakan program ini. Rentetan itu, jutaan penghargaan diucapkan kepada para peserta yang telah memberikan sokongan padu sempena program ini dilaksanakan. Adalah diharapkan program seumpana ini dapat diadakan lagi pada masa yang akan datang serta mendapat sambutan daripada pelbagai pihak.