logoFarmasi2
Jumaat, 19 April 2024
10 Syawwal 1445

VIRTUAL WORKSHOP ON BIOSTATISTICS: LOGICS AND TECHNIQUES FOR PHARMACY & HEALTH SCIENCES

VIRTUAL WORKSHOP ON BIOSTATISTICS: LOGICS AND TECHNIQUES FOR PHARMACY & HEALTH SCIENCES

Fakulti Farmasi UniSZA telah menganjurkan Virtual Workshop On Biostatistics: Logics And Techniques For Pharmacy & Health Sciences pada 3 dan 19 Ogos 2021 secara dalam talian melalui aplikasi Cisco Webex.

Bengkel ini disertai oleh 53 orang peserta dari dalam dan luar UniSZA. Sesi bengkel disampaikan oleh Pensyarah Fakulti Perubatan UniSZA, Prof. Dr. Syed Hatim Noor @ Nyi Nyi Naing. Prof Syed Hatim juga merupakan Pengerusi UniSZA Human Research Ethics Committee (UHREC) dan seorang pakar dalam bidang biostatistik serta telah banyak menghasilkan kajian dalam pelbagai jurnal berkaitan kesihatan dan perubatan.

Bengkel ini merupakan bengkel pengenalan kepada biostatistik dan sesuai untuk para penyelidik muda yang ingin berkecimpung dalam kajian berkaitan kesihatan dan perubatan. Antara tajuk yang dibentangkan adalah descriptive statistics, inferential statistics, numerical & categorical data analyses, correlation dan simple linear regression.

Secara kesimpulannya, para peserta amat berpuas hati kerana banyak maklumat dan pengetahuan yang dapat dikongsikan oleh penceramah pada bengkel pada kali ini. Pihak fakulti bercadang untuk mengadakan bengkel intermediate/advance dalam biostatistik pula pada masa akan datang.